4. Veverica obyčajná

Veverica obyčajná Sciurus vulgaris

Veverica obyčajná je veľká asi 20 - 25 cm a má až 18 cm dlhý chvost. Výborne šplhá po stromoch a dokonca skáče z jedného na druhý. Vo vzduchu dokáže skokom prekonať aj štvormetrovú vzdialenosť. Svoj huňatý chvost pri tom používa ako kormidlo. Hniezdo si zhotovuje z konárov, vystiela ho suchým machom, trávou alebo srsťou. Obýva aj dutiny stromov a staré hniezda. Hlavnou zložkou jej potravy sú semená stromov, lesné plody a huby. Nazbierané huby suší na stromoch, dokonca ich nastokáva na vetvičky. V čase honosti si robí zásoby potravy. Väčšinu schováva v dutinách stromov alebo ju zahrabe do pôdy. Dobrá pamäť a čuch jej pomôže väčšiu časť v zime znovu nájsť.

Otázka: Na akú vzdialenosť dokáže veverica preskočiť?

Otázka: Kam si veverica schováva potravu počas zimy?

Poznáte odpoveď na otázky?

Pozorne si prosím preštudujte text—všetky odpovede na otázky sú ukryté práve tam. V prípade, že si nie ste istý a hľadáte pomoc - využite nášho pomocníka...